fredag 13 december 2013

Damen med slöjan

Damen med slöjan, målning av Alexander Roslin från 1768, är en av Nationalmuseums mest älskade målningar. Kvinnan i porträttet är delvis dold av en svart siden slöja. Under slöjan är hon klädd i vit spets och rosa siden. Under 1700-talet var teatern en viktig del av livet för den övre klassen. Klä ut sig, dölja sig och spela dramatiska roller var ett vanligt tidsfördriv. Damen med slöjan är klädd à la Bolognaise, det vill säga såsom kvinnorna från italienska Bologna var klädda.



Det finns många anonyma porträtt av kvinnor i samlingar runt om i världen. Men Damen med slöjan är inte en av dessa bortglömda kvinnor. För hon var Alexander Roslins hustru: Marie Suzanne Giroust. Marie
Suzanne är mest känd som modellen bakom målningen men hon  var själv också en framstående konstnär. Hon var en av få kvinnor som på sin tid valdes in i den franska konstakademin och hon ställde ut på den prestigefyllda Salongen.
Marie Suzanne dog ung och i dag är endast 19 målningar kända. Sex av dem visades i utställningen 'Stolthet och fördom' på Nationalmuseum i år. 

Titta på utställningskommissarie Magnus Olausson som svarar på den franska konstkritikern Denis Diderot påstående att Marie Suzanne Giroust var en skickligare konstnär än sin man Alexander Roslin (Subtitles in English).

Curator Magnus Olausson compares the works by Marie Suzanne Giroust and Alexander Roslin. from Nationalmuseum on Vimeo.

Damen med slöjan visas med en solfjäder. En solfjäder var inte bara ett praktiskt objekt för sociala sammankomster. Solfjädern kan också användas för att skicka hemliga meddelanden. Det fanns många sätt att hålla fast, öppna och stänga solfjädern. Varje rörelse betydde något specifikt. Damen med slöjan håller den stängda solfjädern mot kinden.  Detta kan betyda: Jag älskar dig! Den här gången var det konstnären själv som fick detta budskap när han målade sin fru.



Vill du gärna träffa damen med slöjan? Kom till Enschede i oktober 2014. Rijksmuseum Twenthe organiserar en utställning om Alexander Roslin. Det är en av aktiviteterna som äger rum under jubileumsåret 2014 (Under 2014 firar Sverige och Nederländerna 400 år av diplomatiska förbindelser).
För första gången i Nederländerna får utställningsbesökarna chansen att lära känna Roslins fantastiska målningar. Inte mindre än tretton porträtt inlånade från Nationalmuseet i Stockholm kompletterar museets egna samlingar och inlånade verk, med bland annat Damen med slöjan.

Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Solfj%C3%A4der
http://emp-web-22.zetcom.ch/eMuseumPlus?service=ExternalInterface&module=collection&objectId=21152&viewType=detailView
http://vimeo.com/50123526
http://vimeo.com/51274363

http://www.rijksmuseumtwenthe.nl/nl/agenda/2014/10/19/alexander-roslin-1718-1793-portrettist-van-de-aristocratie
http://swe400nl.com/nl/nl-zwe-400-jaar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar