Öresundstullen var en tullavgift för passage genom Öresund. Den upptogs av danska staten 1429-1857. För ändamålet anlades slottet Krogen i Helsingör, vilket senare ersattes av det nuvarande Kronborg. Från början togs samma tullavgift för alla fartyg, men senare kom tullen att bli en ren varutull, där fartygen fick betala tull i förhållande till hur mycket deras last var värd.
Öresundstullen innebar en enorm intäkt för den danske kungen. I början av 1600-talet inregistrerades cirka 5000 tullpliktiga skepp varje år i Helsingör. För denna tullavgift skapade kungen Kristian IV sitt odödliga eftermäle i form av påkostade byggnadsverk som Rosenborgs slott och Fredriksborgs enorma palats. Under slutet av sin levnad fick kungen allt större ekonomiska bekymmer. Han spenderade betydligt mer än vad han tjänade och han var tvungen att sälja kungliga mark och även att panta sin krona!
Vem profiterade? Det var Gabriel Marselis (1609 - 15 April 1673), en holländsk köpman och markägare. Han köpte mark och lånade ut pengar till kungen. Han blev därmed ägare av flera järnbruk i Norge, och blev också en av de största markägarna i Danmark och Norge.
Gabriel Marselis, utan någon formell makt eller position, blev en av de mest inflytelserika männen i Danmark. Han sov även ovanför kronan. Han hade tagit kung Kristians krona som pant och den förvarades i en kassett under den holländske köpmannens säng (enligt den holländska TV-sändningen de Gouden eeuw).
Öresundsregister är en av de viktigaste källorna till Nederländernas och Europas ekonomiska historia. Er finns information om alla tullpliktiga skepp: skeppares namn och ort, hemhamn, lastning och bestämmelseort. Mer än hälften av alla skepp kom från Holland. Ett danskt-holländskt projekt, som är ett samarbete mellan Riksarkivet i Köpenhamn och det holländska universitetet Rijksuniversiteit Groningen, arbetade för att göra alla Öresundsregister digitaliserade. De är nu tillgängliga på internet i en databas. Kul att prova!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar