Liv
Alexandrine Tinne, född 17 oktober 1835 i Haag, var dotter till Philip Frederick Tinne (1772-1844), en holländsk köpman och Philips andra hustru, friherrinnan Harriet van Steengracht-Capellan (1796-1863). Alexandrine växte upp i en förmögen och förnäm familj i Haag. Alexine var bra på språk, tecknade fint och spelade piano. Hon undervisades av olika privatlärare. Hon var mycket intresserad av geografi och etnologi, och enligt hennes farbror bodde hon "omgiven av gamla folianter med resebeskrivningar ". I lilla Haag väckte Alexine uppmärksamhet genom sitt okonventionella beteende. Hon dök regelbundet upp bland folk i bisarra egendesignade klänningar och med märkliga hattar.
Resor
Mor och dotter Tinne reste mycket. I början var deras destinationer ganska konventionella. År 1854, gjorde de en resa genom Skandinavien. Med buss, tåg och ångfartyg reste hon till Norge, åtföljd av tjänare, hundar och en betydande mängd bagage. Med ponnyvagnar gjorde de resan norrut. Från Bergen åkte de med båt till Trondheim och sedan genom Norge till Stockholm. Därifrån reste de till Paris och vid jul var de tillbaka i Haag. I maj 1855 reste de till Dresden.
Rum i Beirut |
I slutet av 1856 var mor och dotter tillbaka i Kairo, där tog de en andra båttur på Nilen. Med en stor omväg kom de tillbaka till Haag den 6 november 1857. Mor och dotter Tinne stannade i Europa i fyra år. Alexine höll sig upptagen med fotografering under denna tid: hon anses vara en av de viktigaste pionjärerna inom fotografi i Nederländerna.
Källan till Nilen
Alexandrine drömde om att upptäcka källan till Nilen. Hon lärde sig arabiska och övertalade sin mor att genomföra en riktig expedition. I januari 1862 avreste damerna Tinne tillsammans med några forskare. Utrustad med all europeisk lyx reste de med båt uppför Nilen. Sen fortsatte de resan på land. Den 30 september ankom de till Gondokoro (i Södra Sudan). Expeditionen saknade mat och efter flera anfall av malaria avbröt hon resan och de reste snart tillbaka till Kairo.
Omedelbart efter hemkomsten började hon planera utforskningen av Gazellefloden. Åtföljd av den tyska forskaren baron Theodor von Heuglin, botanisten och läkaren Hermann Steudner, 65 livvakter och 40 mulåsnor, lastade med gåvor för lokalbefolkningen (glaspärlor, leksaker och kläder) och vardagsgrejer (bl.a. en järnsäng, porslin och silverbestick), påbörjade hon den andra expeditionen den 2 februari 1863. Tillsammans med sin mor observerade hon naturen och skrev ner sina iakttagelser. Växter samlades in och deponeras i herbarier. Karavanen reste långsamt på eftermiddagen eftersom de behövde mycket tid för att göra sin toalett och att äta frukost. Regnperioden närmade sig. Bagage och mat började mögla och sjukdomar bröt ut När hennes mor och läkaren Steudner dog avbröt hon även denna forskningsresa och anlände tillbaka i Khartoum den 29 mars 1864.
Saharaexpedition
1869 sätter Alexandrine ihop en ny expedition för att korsa Sahara. Från Tripoli kom hon med sitt följe djupt in i libyska Sahara. Hon ville gå vidare till Tchadsjön, och därifrån genom Wadai, Darfur och Kordofan till övre Nilen. I Mourzuk mötte hon den tyske läkaren och upptäcktsresanden Gustav Nachtigal som hon tänkte korsa öknen med. Men Nachtigal ville gå till Tibestibergen först. Därför reste hon söderut på egen hand. På grund av sina sjukdomar (attacker av gikt, inflammation i ögonen) kunde hon inte hålla ordning på sin grupp. Tidigt på morgonen den 1 augusti på sträckan från Mourzuk till Ghat blev hon mördad tillsammans med två holländska sjömän, enligt uppgift av Tuareger allierade med hennes eskort.
Referenser
- Bilder: Wikimedia Commons
- Wikipedia
- Online Dictionary of Dutch Women
- Djoser (nl)
- Episod 1 den 8 december, 2013 av VPRO serien O'Hanlons Heroes ägnades åt Alexandrine Tinne (utsändningen är på engelska)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar