Wismar, en del av Sverige? Som förberedelse för en resa till Wismar började jag att läsa om stadens historia. Jag visste inte mycket om Wismar: staden ligger vid Östersjökusten. Här finns en vacker gammal stad - UNESCO världsarv (som kan beundras varje vecka i den tyska deckaren "Soko Wismar"). Jag blev helt överraskad när jag upptäckte att Wismar med exklaverna Poel och Neukloster i Mecklenburg var en svensk besittning under en ganska lång tid: 1648-1803/1903. Wismar tillföll Sverige vid Westfaliska freden tillsammans med Stralsund, Pommern, Rügen och Bremen-Verden vid Nordsjön.
Svenska provinserna i Nordtyskland
De svenska provinserna i Nordtyskland var av militärstrategisk betydelse för Sverige. Fästningar byggdes och soldater stationerades, så att området ofta drabbades av krig och belägring. Provinserna åtnjöt en långtgående autonomi i förhållande till den svenska Kronan. Detta kom till uttryck i att svenska författningar, riksdagsbeslut och lagar här inte ägde någon giltighet. Såsom högsta domstol för de tyska provinserna inrättades 1653 i Wismar den så kallade Tribunalen, vars rättsskipning följde den tyska riksrätten och de pommerska landsordningarna.
Tyska var områdets officiella förvaltningsspråk och kommunikationen mellan Stockholm och Pommern ägde vanligtvis rum på tyska. Endast i finansförvaltningen vägde svenskan över och språkkunskaper i svenska krävdes.
Slutet på svenska besittningar i Tyskland
Med freden i Stockholm 1720, efter stora nordiska kriget, tvingades Sverige till Preussen avträda området söder om floden Peene, öarna Usedom och Wollin samt områdena Gollnow och Damm. Med freden i Kiel 1814 övergick den återstående delen av Svenska Pommern till Danmark, mot att Danmark lämnade ifrån sig Norge.
I Wismar varade emellertid avskedet från Sverige längre. 1803 hade den svenska kungen Gustav IV Adolf genom fördraget i Malmö pantsatt Wismar på hundra år till Mecklenburg. Först 1903 avslutades fördraget och därmed utströks det sista svenska överhöghetsanspråket i Tyskland.
Svenska spår i Wismar
Idag finns många spår av den svenska perioden i Wismar. Mest kända är "svenskhuvudena" framför bomhuset i den gamla hamnen. Originalen stod ursprungligen på dykdalber i hamninloppet. Efter att huvudena 1902 skadats av en finsk läktare gjordes en originaltrogen nygjutning och ett år senare sattes kopiorna upp på samma ställe igen. Svenskhuvudenas ursprung kan inte entydigt beläggas. Vad man kan bevisa är att hamnavgränsningens yttersta påle kallades för "Svensken" år 1672 och att båda huvudena sattes dit i början av artonhundratalet för att påminna om den svenska tiden.
Schwedenfest
Varje år kommer svenskar tillbaka till Wismar under svenskfesten arrangerad av stadens myndigheter i samarbete med Schützenverein Hansa e.V., då man uppför svenska militära och civila aktiviteter såsom vaktparad, fältläger, konserter och annat. Till Wismar inbjuds då ca 150 historiska soldater ur svenska militärkulturhistoriska föreningar. Vi ses i Wismar i augusti?
Referenser:
http://www.schwedenstrasse.com
http://www.bgf.nu/historia/4/pommern.html
http://www.algonet.se/~hogman/kartor_sveriges%20provinser.htm
http://www.schwedenfest-wismar.de
http://www.popularhistoria.se/artiklar/det-gamla-sverige-i-det-nya-tyskland/
Ett fint artikel - hag tror nu att folk i Wismar är mycket glad över den svenska arven :-)
SvaraRaderaDet var lärorikt att läsa. Tack för artiklet.
SvaraRaderaTyvärr såg jag era kommentarer bara nu. Det är fint att veta att jag har läsare som gillar artiklar. Tack så mycket!
SvaraRadera