fredag 24 januari 2014

Anna är tillbaka

Anna Ankarcrona är en av många kvinnliga konstnärer som har blivit bortglömda. I år lyftes Anna fram i en utställning organiserad av Leksands Konstsällskap. Anna levde 1886–1935 och var framgångsrik som skapare av hyllningsadresser och inom textilområdet. Hon hade ett underbart sinne för färger och mönster, ofta med ornament i jugendstil. Anna skapade sig ett självständigt yrkesliv som konstnär men hennes privatliv var mycket komplicerat.


Nyfiken på utställningen? Se videon här.

Annas biografi
Anna Ankarcrona föddes 1886 i Rogberga. Hon var yngst i syskonskaran och syster till den mer kände Gustaf Ankarcrona. Hennes far Emil Ankarcrona var disponenten vid Huskvarna gevärsfaktori och hennes mor hette Anna Maria Norström. När hennes fars dog 1894 flyttade hon tillsammans med sina släktingar först till Jönköping och sedan till Stockholm. Här utbildade sig Anna med början 1903 vid Tekniska skolan (senare Konstfack). Hon fortsatte utbildningen på Högre Konstindustriella Skolan (HKS), där hon gick ut 1908 som mönsterritare i allmänhet. Redan från 1908 var hon sysselsatt med att göra hyllningsadresser.
Hon träffade Nils Persson Thor och tillsammans med honom får hon en son, kallad Hans. Eftersom Nils är gift måste Anna åka till Tyskland för att föda sitt barn 1922.  Nils och Anna flyttade samtidigt till Ronneby 1924 och Stensborg där Nils bygger upp ett behandlingshem för reumatiker. Anna var reumatiker. Denna sjukdom handikappade henne svårt och till slut tvingade den henne att sluta med så gott som allt konstnärligt arbete. Den 22 september 1935 valde Anna att avsluta sitt liv i Ronnebyåns vatten. Anna är begravd på Östra kyrkogården i Jönköping.

Hyllningsadresser
Annas adresser är stilmässigt knutna till jugendstilen och den svenska nationalromantiska stilen. De har nästan alla blomstermotiv i ramen med olika personligt anknutna bilder av byggnader, monogram och årtal infogade. På Kungl. Biblioteket finns en liten samling av Annas hyllningsadresser.

Utställningar
  • 1909 ställde Anna ut vid Stockholmsutställningen som elev på Tekniska skolan.
  • 1914, Baltiska utställningen i Malmö. Anna ställde ut en adress till Carl A Weber.
  • 1914, Licium på Konstakademin. Textilier.
  • 1917, tillsammans med Gustaf och Henric Ankarcrona (som nyligen avlidit). Hon visade nio adresser, ett album, några akvareller och studier.
  • 1987/1988 visades en akvarell som Anna målat från Gustafs hem, Bergska gården, på en utställning på Nationalmuseum kallad Hemma i Konsten.
  • 1997, en hyllningsadress till Kronprins Gustaf (senare Gustaf VI) vid en utställning med adresser ur Bernadottebibliotekets samlingar.
  • 2013, första soloutställningen i Leksands kulturhus (8 maj -28 september): Anna Ankarcrona - en konstnärs liv, 1886-1935


Litteratur

Referenser
  • Lena Lindeberg: Skuggor och ljus: Anna Ankarcrona: ett konstnärsliv i början av 1900-talet. Högskolan på Gotland, 2011 (liv, sid. 40-41, hyllningsadresser, sid. 31-35, utställningar, sid. 36).
  • Blogg KB
  • Artikel med verk av Anna Ankarcrona

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar