fredag 7 mars 2014

Rungholt-flöjtens hemlighet

I Nordseemuseum i Husum finns ett mycket speciellt utställningsobjekt: en liten lerflöjt från 1300-talet. En märklig pjäs med en mycket speciell historia: Flöjten bör komma från Rungholt, en stor frisisk stad på den nordfrisiska ön Strand i Vadehavet, som sjönk i den stora stormfloden (kallad för Andra Marcellus-stormfloden) den 16 januari 1362. Under en lång tid trodde man att flöjten hade räddat en engelsk pilots liv under andra världskriget:


En dimmig kväll 1943 kraschade en engelsk pilot utanför den lilla ön Südfall (idag 50 ha, 1 torp med 2 invånare på sommaren). Den unge mannen hamnade på en sandbank, upptäckte spår av bebyggelse och trodde sig spåras. Han satte sig ner. Plötsligt fick han syn på en grå lerflöjt i slammet och han började spela. På Südfall bodde grevinnan Diana von Reventlow-Criminil sedan 1910. Under den här natten hörde hon avlägsna flöjtljud. Omedelbart gick den 80-åriga grevinnan ut i Vadehavet, hittade piloten och tog honom med sig innan floden kunde översvämma sandbanken. Grevinnan inhyste honom i flera veckor. Under dagen gömde den unge mannen sig, bara på kvällen kunde han lämna huset. En dag försvann han och lämnade flöjten som present.

2010 producerade det tyska TV-företaget ZDF en dokumentär om Rungholt-flöjten och försökte – men utan framgång - att identifiera och spåra upp piloten.

Tyvärr visade sig historien om Rungholt-flöjten för bra för att vara sann: geologen Jürgen Nerwig fann ett fotografi av nämnda flöjt i boken av Rudolf Muss om Rungholt publicerad 1927. Så den engelska piloten kunde inte hitta flöjten 17 år senare!

Hallig Südfall i Vadehavet
Enligt den lokala historikern Robert Brauer är kraschen ett historiskt faktum, men måste ha hänt under 1944. Han får sin information från grevinnans personal. De berättade att grevinnan gömde en engelsk pilot i cirka två veckor innan han ska ha tagit sig till England på egen hand. Namnet på piloten och hans öde är okänt samt var och av vem flöjten hittades och vem som gav den till museet. - Rungholt-flöjten bevarar sina hemligheter.

Referenser:

Mer om grevinnan:

1910 köpte den 47 år gamla grevinnan Diana Adelaïde Henriette Charlotte von Reventlow-Criminil (*Emkendorf, 29-5-1863, + Südfall, 5-8-1953) ön Südfall. Hon lät riva det gamla huset på ön och byggde en modern villa för sig själv, sina djur och personal. Hon hade bott länge i det danska hovet, hade rest över hela Europa och hade, envis som hon var, vägrat alla frierier.

När grevinnan flyttade in i sitt hus på Südfall tog hon med en kusk, en guvernant, en piga, en kock och sina hästar och hundar. Men det sägs att grevinnan älskade djur mer än människor. 1936 som 74-åring tillbringade hon en natt i stallet under stormfloden i oktober, med vattnet till höften, pratandes med sina hästar för att lugna dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar