fredag 21 mars 2014

Vad hände med det svenska vikingaskeppet Ormen Friske?

På min favoritö Pellworm finns en minnessten placerad vid ruinen av tornet till Gamla kyrkan. Stenen visar ett vikingaskepp och den tyska texten ”Ormen Friske Schweden gestrandet im Juni 1950 15 junge Sportler fanden den Tod” (Ormen Friske Sverige strandade i juni 1950 15 unga idrottsmän mötte döden). Under texten finns en kopparplatta med de 15 namnen och ett Runebergscitat: Ej med klagan skall ditt minne firas. Ej likt den som går och snart skall glömmas”. Vad är berättelsen bakom minnestenen? Varför finns den här stenen på Pellworm? Vad hände med Ormen Friske?


Ormen Friske var en svensk kopia av ett norskt vikingaskepp. Ormen Friske byggdes våren 1949 vid Frisksportförbundets kursgård i Stensund och sjösattes där i juni samma år.  Juni 1950 var Ormen Friske på väg från Stockholm till en sjöfartsmässa i Rotterdam, dit skeppet var inbjudet. Skeppet gick under i en storm i Nordsjön midsommaren 1950.  Alla de 15 unga svenskarna ombord drunknade. Döda kroppar och vrakspillror spolades upp på den nordfrisiska och jylländska kusten, bl.a. på Pellworm.

Haveriorsaken är omstridd. Martin Braun menade sig hitta ett grovt konstruktions- och byggfel på foton av Ormen Friskes köl. Harry Bach, en av Ormen Friskes sex båtbyggare, visste att båten inte var sjövärdig och sade sig ha varnat intensivt före resan: ”Jag varnade väl hundra gånger för detta stora företag som slutade så katastrofalt. 'Ormen' var en teaterkuliss och på sin höjd lämpad för seglatser på Djurgårdsbrunnsviken". Rune Edberg, författare av publikationen om Ormen Friske fann Brauns slutsatser svagt underbyggda och otillräckliga för att avgöra haveriets konkreta förlopp. Edberg vidhöll sin uppfattning att huvudorsaken till haveriet var stormen med 25 meters vindbyar och medelvåghöjder på 4-5 meter. Hummerfiskeflottan som befunnit sig i samma farvatten sökte lä i tid i Helgolands hamn och räddade sig men det förmådde inte Ormen Friske.

Helgoland saknade sedan andra världskriget befolkning då det i flera år användes som övningsområde för det brittiska och amerikanska strategiska bombflyget. Ungefär samtidigt som Ormen Friske gick under inledde amerikanskt flyg en bombfällning från hög höjd. Hummerbåtarnas besättningar tog då skydd i en bunker från kriget. Några belägg för att Ormen Friske träffades av någon bomb finns inte. Att bombningen tvingat besättningen till en kursändring, som indirekt bidragit till olyckan, är fullt tänkbart men har varit svårt att belägga.

Flera månader efter haveriet hittades en flaskpost på den danska Nordsjökusten. "Hjälp! Ormen Friske! Bombardemang!" löd texten. Den danska polisen skickade lappen till Stockholm för kriminalteknisk undersökning, men någon sådan kom inte till stånd. Flaskposten kan vara äkta men lika gärna ett dåligt skämt.

Bara fyra dagar efter stormen blev tragedin känd: Nickels Liermann från Pellworm hade varit ute på fiske i vattnen mellan de nordfrisiska öarna  Norderoog och Süderoog den 25/6 och när han skulle återvända till hamn upptäckte han det nio meter långa akterskeppet och bogserade in det till sin hemö Pellworm. Liermann kände inte alls till Ormen Friske eller att ett vikingaskepp saknades och när han väl kommit hem till sig hade dessutom öns telefonstation stängt för kvällen. Fyndet blev därför inte anmält till myndigheterna förrän morgonen dagen därpå, den 26/6.

Den första minnesstenen för skeppets hela besättning som sattes upp var den på Pellworm. Stenen avtäcktes vid en minnesstund påsken 1951. En kopia av minnesstenen från Pellworm finns på kyrkogården i Kalmar i Uppland. Den restes efter en av de omkomna, vars far var präst i församlingen. Tyvärr visste jag inte att kopian finns i Kalmar när vi var där för två år sedan. Så vi måste komma tillbaka.

Referenser:

Den här artikeln är delvis baserad på material från svenskspråkiga Wikipedia.

Bilder
  1. Minnesstenen på Pellworm
  2. Ormen Friske
  3. Ormen Friskes akterskepp på Pellworm
  4. Nickels Liermann på Pellworm med gods från Ormen Friskes skeppsbrott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar