måndag 9 juni 2014

Wyk - badortsliv & kunglig glans på 1800-talet

Wyk, Sandwall 1840
I början av 1800-talet spreds idéer om hälsa och rekreation i ny form i Norra Europa. Olika former av kall- och varmbad, frisk havsluft och hälsokurer erbjöds på nya bad- och kurorter. Men det var inte bara av medicinska skäl, behov av vård och vila, som gjorde resan till badorten attraktiv. Baden var - strikt styrd - fritid. Badgäster reste också till de nya badorterna för att se och synas - och ibland för att hitta en kvalificerad äktenskapskandidat.


Wyk på Föhr var den första badorten vid kusten i Schleswig-Holstein. På initiativ av Hans von Colditz inrättades ett havsbad i Wyk år 1819, i början med ett hus för varma bad och badmaskiner för kalla bad i Nordsjön. Under det första året registrerades 61 gäster, antalet stiger till 192 till år 1824.

Badorten vid Östersjön lockade fler gäster för den var mycket lättare att nå. Från Hamburg, till exempel, behövde en resenär fyra dagar för att nå Wyk landvägen, med båt via Helgoland tog det bara två dagar men det inkluderade risken för att bli sjösjuk.
Kristian VIII i Wyk

Åren 1842-1847 semestrade kung Kristian VIII av Danmark och hans familj och tjänare (totalt cirka 80 personer) flera veckor i Wyk. Danmark är inte långt från Föhr, och till 1864 var ön liksom hela Schleswig-Holstein en del av det danska kungariket. Därigenom blir Wyk känd och attraktiv för allmänheten och antalet besökare har vuxit till 1.051 år 1947.

Och författaren H.C. Andersen besökte den frisiska ön i slutet av sommaren 1844. Han blev inbjuden av den kungliga familjen. Han tog den inbjudan som en stor ära och vistelsen var på alla sätt en succé. Under besöket mötte han den kungliga familjen, läste sina dikter och sagor, och träffade många inflytelserika människor som också semestrade på ön. Han gillade de frisiska öarna och Nordsjön, och eftersom vädret var bra, var det också en lyckad semester som inspirerade honom att skriva en ny roman (De to Baronesser).

Om du vill veta mer om Andersens resa till Föhr och om semestern med den kungliga familjen, läs hans dagböcker och hans självbiografi. Båda finns på webben.

När Kristian VII dog 1848 dalade antalet besökare i Wyk, och på grund av stora bränder (1857 och 1869) i Wyk, Schleswig-Holsteinska kriget (1848-1951) och Dansk-tyska kriget (1864) dröjer det till Wilhelm II:s (1888-1918) regeringstid  tills Wyk kan etablera sig som en badort igen.

Referenser

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar