fredag 25 juli 2014

Pyramiden - en sovjetisk spökstad vid polcirkeln

Geografens testamente är en jättekul svensk TV-serie som handlar om karaktären Holger Nilsson och hans vän ingenjör Mortensen. De jagar efter en uråldrig skatt - Gjallarhornet! Resan går genom Norden, från danska Fyn i söder till Svalbard i norr. Men det hemliga brödraskapet Den Svarta Solen vill också ha det mäktiga instrumentet.

Pihlippa, på toppen av verden (1)
På Svalbard upptäcker Holger och Mortensen en övergiven rysk gruvstad: Pyramiden. Där finns allt: en skola, ett bibliotek med 60.000 böcker, matsalar med ren disk på hyllorna, en gympasal... - men det finns inte några människor.  Det är som om flera hundra personer plötsligt hade slutat med vad de gjorde och bara gått därifrån. När jag tittade på serien blev jag fascinerad av den staden och jag ville veta mer om stadens historia och öde.




En sovjetisk stad i Norge
"Pyramiden settlement" by Prillen (2)
Belägen på Svalbard, en ögrupp som ligger mellan Norge och Nordpolen, kan Pyramiden nås med båt från omkring mitten av maj till början av oktober, då vattnet som gränsar till staden är fria från havsisen. Från och med 1700-talet, användes Svalbard som en bas för val- och valrossfångst. I början av 20-talet hade intresset skiftat till kolbrytning. Fram till den tidpunkten, tillhörde skärgården ingen nation och kunde användas fritt av Nederländerna, Danmark, Norge, Storbritannien. År 1920 förändrades det. En handfull nationer - däribland Norge, USA och Storbritannien - skapade Svalbardfördraget, som beviljade Norge suveränitet över Svalbard. Svalbardfördraget dikterade att inte alla norska lagar tillämpas på öarna, och att alla länder som undertecknade fördraget har lika rättigheter att utveckla och bedriva kommersiell verksamhet på öarna. Ryssland - och mer än 40 andra nationer tecknade fördraget snabbt.

Piramida Svalbard IMG 7344" by Bjoertvedt (3)
Mer än någon av de andra undertecknarna, undersökte Norge och den nybildade Sovjetunionen möjligheten att utveckla kommersiella sysselsättningar på Svalbard. År 1926 etablerade Norge Longyearbyen, vilket idag är Svalbards folkrikaste stad, med omkring 2.000 invånare. År 1936 förvärvade Sovjetunionen rättigheterna att använda kolfälten i Pyramiden (döpt efter ett pyramidformat berg) och Barentsburg, ca 60 mil söderut. Lita Arktikugol, ett statligt drivet kolföretag som grundades 1931, tog över ansvaret för denna verksamhet och tog över ägandet av både Pyramiden och Barentsburg.

Livet i Pyramiden 
Pyramiden var en sömnig plats först, med knappt några invånare alls. Men efter andra världskriget, tilldelades Sovjetunionen mer pengar till staden. De konstruerade ett tiotal nya byggnader, bland annat ett sjukhus, ett kulturhus och en stor cafeteria, komplett med en gigantisk mosaik föreställande Svalbards landskap. Allt byggdes i den typiska sovjetiska stilen.

"Pyramiden july2011 12" by Hylgeriak (4)
Under 1980 - stadens höjdpunkt - levde mer än 1.000 människor i Pyramiden. Ett kontrakt i Pyramiden ansågs vara något av ett privilegium. Livskvaliteten i Pyramiden var mycket bättre än på vissa platser på fastlandet. Kulturhuset innehöll ett bibliotek, ett tyngdlyftningsrum, en basketplan och en stor hörsal med rader av röda säten, där föreställningar ägde rum och filmer visades. Flaskhuset vars interiör var klädd med 5308 tomma glasflaskor byggdes som en unik plats för de boende att umgås och dricka på. Musik var också viktigt. Den nordligaste flygeln - en röd Oktober- kom in med båt tillsammans med ett antal andra instrument, inklusive keyboard och dragspel. En lekplats utrustad med gungor, rutschkanor, ett litet djungelgym och en fotbollsplan installerades för användning under sommarmånaderna, medan Pyramidens uppvärmda inomhuspool var bäst i Svalbard.

Pyramidens invånare importerade jord för användning i växthus, där de odlade tomater, gurka, sallad, paprika, prydnadsväxter och mer. Den nästan självförsörjande staden födde upp sina egna grisar, höns och kor, och alla energi kom från kol som arbetarna bröt. Pyramiden hade tydligen varit en riktig sovjetisk mönsterstad.

Pyramidens slut
Pyramidens kolgruvor var aldrig verkligt lönsamma. När Sovjetunionen kollapsade 1991, minskade moderlandets subventioner, som stödde Arktikugols verksamhet, och staden började bli mindre och levnadsstandarden sjönk. Mitt i den här budgetkrisen 1996 skedde tragedin: Under landningen på Svalbards flygplats, kraschade Vnukovo Airlines flight 2801 från Moskva, som chartrats av Arktikugol, nära Longyearbyen. Alla 141 passagerare ombord dog, däribland tre barn och många av gruvarbetarnas familjemedlemmar.


"Piramida Svalbard IMG 7323" by Bjoertvedt (5)
Kraschen har bidragit till beslutet att stänga kolgruvan i Pyramiden. Under de första månaderna 1998 togs beslutet. Den 31 mars 1998 var utvanns det sista kolet ur gruvan, och de cirka 300 anställda som fortfarande bodde där lämnade Pyramiden under sommaren med båt eller helikopter. Ungefär hälften valde att stanna i Svalbard och fortsätta arbeta för Arktikugol i Barentsburg, medan resten lämnade bolaget och återvände till Ryssland. Slutligen, den 10 oktober, precis innan isen kom, avreste de sista fastboende.

Pyramiden idag
Under årens lopp har Barentsburgs invånare tagit några av Pyramidens överblivna maskiner med sig. De behandlar spökstaden som ett slags magasin för slumpmässiga leveranser. Men otaliga lämningar är kvar, från innehållet i stadens lilla museum med kostymer från tidigare dansföreställningar till mer än 1000 filmrullar.

"Piramida IMG 7278" by Bjoertvedt (6)
Pyramiden är tillgänglig med båt eller snöskoter från Longyearbyen som en del av en guidad tur eller självständiga besök. Det finns inga restriktioner för att besöka Pyramiden, som fortfarande ägs av Arktikugol, men besökarna är inte tillåtna att beträda några byggnader utan tillstånd, även om de är öppna. Medan de flesta byggnader nu är låsta, har inbrott, vandalism och stöld av "souvenirer" blivit ett allvarligt hot mot Pyramiden eftersom det bidrar till den allt snabbare försämringen av byggnaderna.

Sedan 2007 renoverar Arktikugol hotellet och förbättrar infrastruktur, bland annat bygger de ett nytt kraftverk med dieselgeneratorer, för turisterna i den gamla bosättningen. Upp till 30 arbetare bor där året runt för att underhålla anläggningarna och vägleda turister som kommer från Longyearbyen.
Den 7: e "bästa spökstaden i världen" (enligt National Geographic) är egentligen inte längre en riktig spökstad.


Referenser

Foton
  1. http://top-of-world.blogspot.nl/2007/09/pyramiden-revisited.html
  2. "Pyramiden settlement" by Prillen - Own work. CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  3. "Piramida Svalbard IMG 7344" by Bjoertvedt - Own work. CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  4. "Pyramiden july2011 12" by Hylgeriak / Wikipedia - Own work. CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  5. "Piramida Svalbard IMG 7323" by Bjoertvedt - Own work. CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
  6. "Piramida IMG 7278" by Bjoertvedt - Own work.CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
Wikimedia Commons har flera media som rör Pyramiden:
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Pyramiden

2 kommentarer:

  1. Det var en intressant och lärorik artikel!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr såg jag din kommentar bara nu. Jättefint att du gillar artikeln. Tack så mycket!

      Radera