lördag 1 november 2014

Tove Jansson är mer än Mumin


Self-portrait, “Lynx Boa”, 1942, (1)
Tove Janssons (1914-2001) var en finlandssvensk författare, illustratör, konstnär och serieskapare. Hon är mest känd för att ha skapat Mumintrollen, men tack vare sitt mångsidiga livsverk räknas hon som en av de främsta företrädarna för bildkonsten i Finland.

Uppväxt och utbildning
Tove Jansson växte upp som äldsta syskon av tre i ett konstnärshem i Helsingfors. Hennes mor, Signe Hammarsten-Jansson, var konstnär från Sverige och hennes far, Viktor Jansson, en finländsk skulptör. Under hennes uppväxt tillbringade familjen vintrarna i en ateljé  i Helsingfors och somrarna på Blidö i Stockholms skärgård. Blidö kom också att utgöra förebilden för Mumindalen i Tove Janssons böcker om mumintrollen.

Tove Janssons fått omfattande internationell utbildning. Hon studerade först i Stockholm, sedan i Helsingfors, och senare i Paris. Hon reste runt i Europa och hade ett stort intresse för museer. Hennes målningar från trettiotalet var påverkade av Surrealism och vittnar också om konstnärens fascination att berätta en historia, helst en mystisk, förtrollad berättelse.

Tove Jansson, 1956 (2)
Andra världskriget
Andra världskriget påverkade Tove Janssons liv djupt, men det var inte något som hon ville måla. Istället koncentrerade hon sig på stilleben av vackra blommor för att uppväga den rådande rädslan. Hon började också kriva berättelsen om Mumindalen som en motvikt mot kriget omkring henne.  Den första boken om mumintrollen, "Småtrollen och den stora översvämningen", publicerades 1945.
Att sälja målningar och illustrationer gav henne en regelbunden inkomst, och hon tjänade också pengar genom att utforma exempelvis julkort. Däremot ägnade hon sin huvudsakliga konstnärliga verksamhet till att skapa illustrationer för olika tidskrifter och tidningar.  Hon blev tecknare för den politiska tidningen "Garm". I de karikatyrer hon publicerade i Garm protesterade hon mot Hitler och Finlands samarbete med Nazityskland.

Hennes talang: bilder och ord
På femtiotalet skrev hon ett flertal Muminböcker. Det var en hektisk tid för henne, som kan ha berot på den konflikt som hade börjat besvära henne. Det svåra personliga valet, att konsentrera sin konstnärliga ambition på målning, illustrationer, eller skriva - ett svårt beslut för en sådan mångsidiga person. Det var delvis på grund av bristen på pengar, som drev henne att producera Muminserier för den brittiska dagstidningen "Evening News". Dessa gav henne möjlighet att kombinera båda aspekterna av hennes talang, bild och ord.

Men efter sju år ville hon inte fortsätta och bestämde sig för att börja måla på allvar. Hennes bror Lars tog över produktionen av serien, som han fortsatte att producera fram till 1975. Under tiden hade konstvärlden blivit väldigt annorlunda, och abstrakt konst var dominerande bland yngre konstnärer. Det var inte lätt för Tove Jansson att överge figuration, eftersom hon också var en passionerad berättare i hennes målningar. Hon koncentrerade sig mer och mer på att skriva böcker för vuxna.  Och naturligtvis Mumindalen tog upp en stor del av hennes tid och energi med alla filmer, teateruppsättningar, böcker och nya översättningar.

26 juni 2001 avled Tove Jansson efter en längre tids sjukdom. Hon ligger begravd på Sandudds begravningsplats i Helsingfors.
Biografi Tove Jansson (3)

Biografi: Tove Jonsson: arbeta och älska
2014 var det hundra år sedan Tove Jansson föddes. Tuula Karjalainen har skrivit en rikligt illustrerad biografi över Tove Janssons långa, färggranna och produktiva liv (Norstedts, 2014). Hon placerar in Tove Jansson i 1900-talets politiska, sociala och kulturella sammanhang. Boken visar också hur nära sammanbundet Janssons liv och konst var och beskriver bland annat hur Mumindalen med dess invånare föddes under tiden för andra världskriget.

Referenser

Foton

(1) Photo: Finnish Nat’l Gallery/Yehia Eweis, © Tove Jansson Estate
(2) Wikimedia Commons
(3) Norstedts
(4) Wikimedia Commons

Finnair, McDonnell Douglas MD-11


2 kommentarer:

  1. Tack för artikeln. Det var lärorikt att läsa lite mer om henne!

    SvaraRadera
  2. I De Volkskrant från 3 januari 2015,bilagan " Sir Edmund" finns en artikel om Moemins och Tove Jansson ( se " Boeken"). Artikeln handlar om en ny bok, skriven av Tuula Karjalainen, som heter: Tove Jansson - Work and Love. Boken är översatt från finska till Engelska och kostar ca. 20 evron

    SvaraRadera