fredag 20 februari 2015

Bruno Liljefors : djurmålare och varietéartist

Bruno Liljefors (1)
Bruno Liljefors (1860-1939) är den svenske konstnären som förknippas med natur- och djurmotiv, särskilt med dramatiska situationer. Liljefors konstnärliga bana startade med studier vid Konstakademien 1879, och fortsatte 1882 i Düsseldorf där studierna kretsade kring djurmåleri. Återkommen till Sverige började han rita och måla djur, särskilt katter och småfåglar i det lilla formatet, från början i intimt samspel med naturen och med påverkan av japansk konst. Sedan övergick han till bredare skildringar av vilda djur och natur, av havsutsikter med sjöfågel och av dramatiska scener med kamp mellan rovfåglar och olika villebråd. Han var även verksam som skulptör och älskade att jaga. Liljefors skildrade, i motsats till det samtida "idylliska" djurmåleriet, djurens vardag med fokus på rörelse, anatomi och deras anpassning till landskapet.


Bröderna Manzondi (2)
Akrobat och gymnast
En mer okänd sida av Bruno Liljefors är hans karriär som varietéartist och elitgymnast med barr som specialitet. Med sina bröder Carl och Pontus bildade han akrobatgruppen Bröderna Manzondi. De uppträdde bl.a.  på Kungliga Operan och Sveasalen. Bruno Liljefors menade själv att han hade mycket nytta av sin fina fysik när han var ute i naturen och målade. Inte minst när han lyckades klättra upp i en tjugo meter hög tall för att studera ett fiskgjusebo på nära håll.
Kända konstverk
Kända konstverk är målningarna "Rävfamilj" (1886) och "Havsörnar" (1897), samt skulpturen "Lek" (1930) vid Stockholms Stadion. Han utförde även fondmålningarna till det konstgjorda landskapet på Biologiska Museet i Stockholm invigt 1893.
Ateljé och jaktstuga
Bruno Liljefors ateljé ligger i Österbybruk (i Uppsala län) där han levde och arbetade mellan 1917-1932. Hans jaktstuga på Bullerön i Stockholms skärgård finns bevarad och är öppen för besökare från maj till september.
Bruno Liljefors verk i Holland
Bruno Liljefors verk finns inte bara i Sverige (bl.a. på Nationalmuseum, Waldemarsudde och Thielska galleriet i Stockholm), men också i Holland. Rijksmuseum Twenthe äger den största samlingen av Bruno Liljefors målningar utanför Sverige. Textilfabrikant och natur- och jaktälskare Gerrit Jan van Heek Jr. (1880-1658) skänkte sin samling av djurmålningar med bl.a 19 av Liljefors konstverk till museet. Han lät även bygga en ny museibyggnad.  Från april till augusti visas Van Heeks samling i utställningen 'de Woudloper'. Ta chansen att möta Liljefors verk i Enschede. Lilla nalle Friedeltje var redan där ;-)
Den här artikeln är delvis baserad på material från svenskspråkiga Wikipedia.

Referenser:
  • KunstKrant.nl
  • Het wild in de natuur: collectie G.J. van Heek Jr., Rijskmuseum Twenthe, Enschede, 1972
Foton:
(1) Bruno Liljefors målad av Anders Zorn, 1906
(2) Uppsala universitetsbibliotek

2 kommentarer:

  1. Om jag hade bott i närheten skulle jag ha åkt till Museet Twenthe. Det var kul att läsa lite mer om konstären Liljefors. Tack för artikeln!

    SvaraRadera