fredag 17 juli 2015

Tyrk

Museer är en guldgruva full av berättelser. Vissa berättelser fängslar. På min blogg ska jag under den kommande perioden berätta om museiföremål som fascinerar mig och som väcker min nyfikenhet.

1. Tyrk

Hunden är människans bästa vän, säger man. Min klasskamrat Flavien från Kamerun blev mycket förvånad över det mänskliga förhållandet mellan tyskarna och deras hundar att han startade en antroplogisk forskning. Under tre år intervjuade han hundägare och samlade allt man kan samla om hundar, till och med hundmat. Han hyrde även ett rum hos en familj med hund för att studera förhållandet mellan människan och hunden på nära håll. Historien om den danska Broholmer-hunden Tyrk skulle säkert ha uppmuntrat honom att genomföra en historisk forskning.


Jag mötte Tyrk på museet Møntergården i Odense. Han var end av de Broholmer-hundarna av den danske kungen Frederik den  VII och hans tredje fru, Grevinnan Danner. Ingenstans anges ett datum för Tyrks födelse och död, men man tror att han bodde hos den kungliga familjen efter 1850. Han var inte den enda kungliga hunden som hette Tyrk. Frederick kallade alla sina Broholmer-hundar för Tyrk och Grevinnan kallade sina hundar för Holger, oavsett djurens kön. Men Tyrk I (?) var den enda Broholmer som kungen lät uppstoppa. För utställningen Fyn - midt i verden finns han tillfälligt i museet i Odense; annars finns han på Zoologiska museet i Köpenhamn.

Den Broholmer, tidigare känd som "Gammel Dansk Hund" (den "gamla danska hunden") är en dansk hundras som under 1800-talet nästan var utdöd. Omkring 1850 började hovjägmästaren och greven Frederik Sehested på godset Broholm på Fyn genomföra ett målmedvetet avelsprogram som blev framgångsrikt. Den Broholmer hund blev snabbt mycket populär, inte minst på grund av Grevinnan Danner och Frederik den VII. Deras hundar finns avbildade vid flera tillfällen tillsammans med sina ägare. En berömd målning på Jaegerspris slott visar kungen och grevinnan tillsammans med en magnifik broholmer. "First dogs" är alltså inte en nutida uppfinning! Det stora intresset för Broholmer liknar hypen om den portugisisks vattenhunden efter 'first dog' Bo flyttade in hos Vita Huset - men detta inom parentes sagt.

Broholmerna hade en viktig funktion i den kungliga familjen. 10 minuter innan kungen gick till sängs skickades Tyrk in i sovrummet för att utvisa onda andar som möjligen kunde störa kungens nattsömn. Var Tyrk kanske den första danska assistanshunden? Hur skulle Flavien ha tolkat förhållandet mellan Frederik och Tyrk?



Referenser:
  • Utställningstext Fyn - midt i verden
  • Die Geschichte der Broholmer
  • Annette K. Nielsen:  Undergrundsdyr
  • Flavien T. Ndonko: Deutsche Hunde : ein Beitrag zum Verstehen deutscher Menschen. In: Thomas Hauschild, Bernd Warneken (Hg.): Inspecting Germany. Internationale Deutschland-Ethnographie der Gegenwart. Münster u.a. 2002, 53–73.








2 kommentarer:

  1. Hej,
    Jeg vil spørge, om det er dig selv, der har taget billedet af Tyrk?
    med venlig hilsen
    Gitte

    SvaraRadera