fredag 24 april 2015

Det svenska vita brödet

Afbeelding: Nederlands Bakkerijmuseum
En gång besökte jag och min man Loosduins Museum. Det är väl värd ett besök! Loosduinen är numera del av Den Haag. Museet berättar om byns historia baserad på föremål, målningar och dokumentationer. I den nya permanenta utställningen på första våningen drog ett svartvitt fotografi min uppmärksamhet: "Hos bagare Nederpelt i Emmastraat distribueras svenskt vitt bröd". Jag förväntade inte att hitta något i samband med landet Sverige på museet och jag letade efter historien bakom det svenska vita brödet.


Svenskt vitt bröd är namnet på brödet som distribuerades i slutet av februari 1945 bland den svältande befolkningen i västra Nederländerna.

Hungervintern 1944-1945
I slutet av andra världskriget, blev mattillgången kraftigt reducerad i Nederländerna. Matförråden i städerna i det tyskockuperade västra Nederländerna tog snabbt slut. I november 1944 drogs de vuxnas ransoner ner till under 1000 kilokalorier per dag och i slutet av februari 1945 i västra delen ner så lågt som 580 kilokalorier. Tulpanlökar och sockerbetor åts upp, möbler och hus demonterades för att ge bränsle till uppvärmning. Mer än 17.000 människor dog av svält och kyla.

Rapporterna om de svåra förhållandena i de större städerna i västra Nederländerna föranledde den nederländska regeringen i England att be om livsmedelsbistånd. Den 16. december 1944, skrev statsminister Gerbrandy till General Eisenhower att "den nederländska regeringen inte kan acceptera att verkar vara befriad." De allierade kom överens om att tillåta lite livsmedelsbistånd och Röda Korset organiserade leveranser.

En gåva av himlen
I minnet hos många överlevande kastades svenskt vitt bröd över Nederländerna från brittiska och amerikanska bombplan. "Jag kan fortfarande se allt framför mig. Planen flög lågt, bombluckorna öppnades och där var de: ... Hundratals vackra vita bröd. De seglade ner i vita fallskärmar.  När vi fick bröd var det underbart: det smakade som mjuka kakor."

Men brödet släpptes inte från flygplan. Brödet bakades i Nederländerna av mjöl som levererades av Röda Korsets tre stora båtar från Noreg, Dagmar Bratt och Hallaren. Ombord på de första två fartyg fanns med cirka 3.700 ton mat. De anlände den 28 januari 1945 i hamnen i Delfzijl. Den fraktfartygen Hallaren följde efter dem en kort tid senare.

Det äkta "svenska vita brödet" bakades i holländska bagerier, också hos bagare Nederpelt i Loosduinen. För befolkningen i de svältande regionerna var svenskt vitt bröd och margarin en oförglömlig upplevelse. De överlevande berättade ännu 50 år senare entusiastiskt om denna mat, som för dem föll som en "gåva av himlen" från "luften". I april 1945 tillät den tyska ockupationsmakten koordinerade ”matbombningar”  över tyskockuperat nederländskt territorium i Operation Manna. Dessa två händelser blir ofta hopblandade.

Referenser


1 kommentar:

  1. Det är speciellt att man brukar blanda ihop de 2 olika händelserna. Människans minne är ibland lite opålitligt. Tack för artikeln!

    SvaraRadera